Здорове харчування як профілактика інсульту
29 жовтня 2024За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інсульт є другою основною причиною смерті людей у віці старше 60 років і п’ятою причиною смерті людей віком від 15 до 59 років. В Україні, за офіційними даними, щороку
госпіталізується понад 145 тисяч осіб з інсультами. Лише минулого року з діагнозом ішемічний інсульт було госпіталізовано понад 123 тис.осіб, геморагічний інсульт було діагностовано більше ніж у 21 тис. осіб.
Здорове харчування є одним із
ефективних способів профілактики інсульту. Споживайте 400-600 г (4-5 порцій)
сезонних овочів та фруктів на добу; морську рибу, як джерело омега-3 жирних
кислот, нежирне м’ясо та бобові; горіхи та насіння. Обмежте вживання їжі з
високим вмістом насичених жирів і трансжирів – фастфуд, випічка, смажені
страви, копченості. Скоротіть споживання солі: рекомендовано споживати не
більше 5 грамів солі на день (близько 1 чайної ложки).
Бажано, щоб сіль була йодованою. Стосовно свого раціону обов’язково
консультуйтеся з лікарем.