За період з 01.06.2024 по 07.06.2024 в Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції (ГКІ).
Спалахів гострих кишкових інфекцій не зареєстровано.
З числа зареєстрованих випадків ГКІ – 28 випадків серед дітей від 0 до 17 років, у т.ч. серед дітей до року – 3.
Серед тимчасово переміщених осіб зареєстровано 5 випадків захворювань на ГКІ.
Більшість встановлених факторів передачі пов’язані з порушенням правил приготування та зберігання харчових продуктів в домашніх умовах.
Фахівці ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ України» закликають бути обережними та дотримуватись простих правил, що допоможуть захиститись від кишкових інфекцій.
1. Підтримуйте чистоту:
– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
– мийте руки після відвідування туалету;
– вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.
3. Ретельно готуйте їжу:
– ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
– не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.
За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря! Бережіть себе.