Усі новини

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) за 23-й  тиждень 2024 року в Запорізькій області

Поділитися:

За період з 01.06.2024 по 07.06.2024 в Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції (ГКІ).

Спалахів гострих кишкових інфекцій не зареєстровано.

З числа зареєстрованих випадків  ГКІ  –  28 випадків серед дітей від 0 до 17 років, у т.ч. серед дітей до року – 3.

Серед тимчасово переміщених осіб зареєстровано 5 випадків захворювань на ГКІ.

Більшість встановлених факторів передачі пов’язані з порушенням правил приготування  та зберігання харчових продуктів в домашніх умовах.

Фахівці ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ України» закликають бути обережними та дотримуватись простих правил, що допоможуть захиститись від кишкових інфекцій.

1. Підтримуйте чистоту:

– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

– мийте руки після відвідування туалету;

– вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.

3. Ретельно готуйте їжу:

– ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

– не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря! Бережіть себе.

 

Знайти