Як зберегти ефективність трудової діяльності у літній період?
10 червня 2024
Літо та спека, як зберегти ефективність працівників, не зашкодити їх здоров’ю та не завадити виробничому процесу? Консультує наш експерт, лікар з гігієни праці Володимир Гуляш.
Згідно Конституції України кожен з нас має право на належні, безпечні і здорові умови праці. При цьому забезпечити такі умови має роботодавець. Він зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів. Важливе місце серед таких умов посідає мікроклімат приміщень, де головні ролі відіграють температура, вологість та швидкість повітря.
Комфортні (оптимальні) мікрокліматичні умови праці – умови, за яких зберігається не лише здоров’я працівників, забезпечується відчуття теплового комфорту, а й створюються передумови для підтримання високого рівня працездатності.
Показники мікроклімату регулюють «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99», затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України № 42 від 01.12.1999, згідно з якими, температура приміщень, де працівники виконують свої обов’язки сидячи і не потребують фізичного напруження має становити 22-24 градуси С, з фізичним напруженням 21-23 градуси С.
А ось як бути, якщо температурні норми не досягають оптимальних, наприклад у літній період?
Спека у літній період негативно впливає на стан здоров’я людини при виконанні трудових та посадових обов’язків. Перегрівання на робочому місці, яке має такі симптоми: головний біль, нудота, втома, млявість, сонливість тощо, збільшує ризик настання нещасного випадку. Саме тому керівникам робіт в умовах підвищеної температури повітря необхідно забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо створення комфортних та безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур навколишнього середовища, а саме:
- перевірити забезпечення (забезпечити) працівників спеціальним одягом;
- доукомплектувати медичні аптечки та забезпечити ними робочі місця;
за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі при температурі повітря вище 37 градусів С;
- скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджених приміщеннях або у тіні;
- забезпечити працівників на робочих місцях охолодженою питною водою;
- проводити постійний моніторинг погодних умов, мікроклімату на виробництві і при їх погіршенні негайно вживати заходів для поліпшення умов праці.
Виконання цих заходів допоможе працівникам підприємств найбільш комфортно перенести високі температури під час літньої спеки.
Для замовлення послуг з дослідження мікроклімату на робочих місцях пропонуємо звертатись до відділу організації та забезпечення лабораторних досліджень: (061) 702-34-45, 702-35-08, [email protected]
ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» – ваш надійний партнер на ринку лабораторних послуг!