Усі новини

Як запобігти отруєнню грибами: поради

Поділитися:

Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них — 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них — 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.

Центр громадського здоров’я нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів.

Як правильно збирати гриби:

– перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;

-не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;

-будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

-не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;

-не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;

-не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

-не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.

 

Як правильно готувати дикорослі гриби 

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:

-готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;

-промийте їх і обробіть термічно;

-Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.

 

Кому не варто вживати гриби 

Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.

Кому слід обмежити вживання грибів:

-діти;

-вагітні;

-літні люди;

-ослаблені люди;

-люди з проблемами травної системи.

Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.

 

Які ознаки отруєння грибами

Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

-різкий біль у животі;

-головний біль;

-підвищення температури тіла;

-галюцинації;

-холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);

-судоми;

-задуха;

-марення;

-зниження частоти пульсу, запаморочення.

 

Що робити при отруєнні

За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:

-симптоми;

-причину отруєння;

-що вже робили для допомоги потерпілому.

 

Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:

– випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої);

-викликати блювання;

-повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

 

Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.

 

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Знайти