Усі новини

Як запобігти харчовим отруєнням влітку

Літо, спекотна пора, і ризик харчових отруєнь в рази збільшується. Висока температура повітря сприяє швидкому розмноженню бактерій, таких як стафілокок, сальмонела, кишкова паличка.

У Запоріжжі минулого тижня (з 9 по 15 червня 2025 р.) на гострі кишкові інфекції (ГКІ) захворіло 37 осіб. Діти серед захворілих на ГКІ складають – 51,4% (9 випадків), в тому числі серед дітей зафіксовано 2 випадки захворювання на сальмонельоз.

Які продукти становлять ризик харчового отруєння?

Кожен продукт при недотриманні термінів або умов зберігання може стати небезпечним. Найбільш небезпечні ті, які слід зберігати в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках:

  • Риба та морепродукти
  • Сире або недоварене м’ясо або птиця
  • Непастеризовані молочні продукти
  • Кондитерські вироби
  • Немиті фрукти та овочі

Симптоми харчового отруєння

З’явитися можуть як через декілька годин, так і до трьох діб після вживання неякісної їжі або напою:

  • Різький підйом температури
  • Біль у животі
  • Нудота
  • Озноб
  • Блювота
  • Пронос

Як запобігти харчовим отруєнням?

Лікарі ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ України» закликають бути обережними та дотримуватись простих правил, що допоможуть захиститись від кишкових інфекцій.

Підтримуйте чистоту:

– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

– мийте руки після відвідування туалету;

– вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

Відокремлюйте сиру їжу від готової.

Ретельно готуйте їжу:

– ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

– не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря! Бережіть себе.

Поділитися:
Знайти