Як запобігти харчовим отруєнням влітку
17 червня 2025
                                                                                                                            Літо, спекотна пора, і ризик харчових отруєнь в рази збільшується. Висока температура повітря сприяє швидкому розмноженню бактерій, таких як стафілокок, сальмонела, кишкова паличка.
У Запоріжжі минулого тижня (з 9 по 15 червня 2025 р.) на гострі кишкові інфекції (ГКІ) захворіло 37 осіб. Діти серед захворілих на ГКІ складають – 51,4% (9 випадків), в тому числі серед дітей зафіксовано 2 випадки захворювання на сальмонельоз.
Які продукти становлять ризик харчового отруєння?
Кожен продукт при недотриманні термінів або умов зберігання може стати небезпечним. Найбільш небезпечні ті, які слід зберігати в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках:
- Риба та морепродукти
 - Сире або недоварене м’ясо або птиця
 - Непастеризовані молочні продукти
 - Кондитерські вироби
 - Немиті фрукти та овочі
 
Симптоми харчового отруєння
З’явитися можуть як через декілька годин, так і до трьох діб після вживання неякісної їжі або напою:
- Різький підйом температури
 - Біль у животі
 - Нудота
 - Озноб
 - Блювота
 - Пронос
 
Як запобігти харчовим отруєнням?
Лікарі ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ України» закликають бути обережними та дотримуватись простих правил, що допоможуть захиститись від кишкових інфекцій.
Підтримуйте чистоту:
– мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
– мийте руки після відвідування туалету;
– вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.
Відокремлюйте сиру їжу від готової.
Ретельно готуйте їжу:
– ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
– доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
– сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
– не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
– зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.
За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря! Бережіть себе.