Як захиститися від гострих кишкових інфекцій
20 червня 2025
У теплу пору року гострі кишкові інфекції (ГКІ) трапляються особливо часто. Це одні з найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть спричинити серйозні ускладнення — передусім у дітей.
Головні способи зараження — споживання неякісної їжі або води, купання у забруднених водоймах, а також недотримання правил гігієни (наприклад, брудні руки чи предмети побуту).
Найчастіше збудники кишкових інфекцій ховаються в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах та фруктах. Особливо небезпечні готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби — вони нерідко стають джерелом інфекції.
Про те, як уберегтися від більшості ГКІ, розповідаємо нижче, а поки ж нагадуємо: якщо ви маєте такі симптоми – невідкладно зверніться до лікаря:
-сухість у роті та горлі;
-підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
-переймоподібні болі в животі;
-незначне сечовипускання або його відсутність
За даними Центр громадського здоров’я України, за перші чотири місяці 2025 року в Україні зареєстровано майже 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій.
У період з 13 червня по 20 червня 2025 року в Запорізькій області зареєстровано 32 випадки гострих кишкових інфекцій, показник – 3,8 на 100 тисяч населення (на двох попередніх тижнях зареєстровано 39 та 34 випадки відповідно)
За період з 13.06.2025 по 20.06.2025 року в Запорізькій області зареєстровано 32 випадки гострих кишкових інфекцій, показник – 3,8 на 100 тисяч населення (на двох попередніх тижнях зареєстровано 39 та 34 випадки відповідно). Зареєстровано 4 випадки сальмонельозу серед дорослих.
З числа зареєстрованих гострих кишкових інфекцій – 15 випадків серед дітей від 0 до 17 років, діти до року – 0 (на попередньому тижні – 21 випадок, діти до року – 6).
Серед тимчасово переміщених осіб зареєстровано 11 випадків ГКІ, на попередньому тижні – 4.
Всього встановлено факторів передачі – 32, у т. ч. харчовий – 32, з них пов’язані з порушенням правил приготування та зберігання харчових продуктів, страв в домашніх умовах – 27, пов’язані с продуктами, які були придбані на стихійних ринках – 5. Випадків вірусного гепатиту А не зареєстровано, за даними Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Міністерство охорони здоров’я України
Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ