Усі новини

Як уникнути отруєння грибами: профілактика на часі

Підвищена вологість та температура в листопаді продовжила сезон грибів.

За оперативними даними, упродовж 2025 року в Запорізькій області зареєстровано 1 випадок отруєння грибами з трьома постраждалими.

Лікарі Запорізького ОЦКПХ МОЗ закликають перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:
-готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
-промийте їх і обробіть термічно;
-Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.

Кому не варто вживати гриби?
Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Дізнатися більше про профілактику отруєння грибами в інфографіці.

Поділитися:
Знайти