Усі новини

Як правильне харчування допомагає нашим очам?

Харчування грає важливу роль у підтримці здоров’я очей. Як правильне харчування рятує наші очі? Дізнаймося з порад фахівців відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб.

Наш зір напряму залежить від якості харчування. Правильне харчування допомагає зберегти гостроту зору, уповільнити вікові зміни в очах і зменшити ризик розвитку офтальмологічних захворювань.

Вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти, які ми отримуємо з їжею, напряму впливають на здоров’я очей.

 Як правильне харчування допомагає нашим очам:

Захищає сітківкутакі речовини, як лютеїн і зеаксантин, накопичуються в сітківці ока й діють як природний фільтр від шкідливого світла;

Покращує кровообіг – продукти з омега-3 жирними кислотами підтримують судини, що живлять очі, зменшують запалення та втому;

Уповільнює старіння ока – вітаміни C та E захищають клітини очей від окисного стресу – одного з головних факторів погіршення зору;

Підтримує гостроту зорувітамін A необхідний для нормального зору в темряві та зменшення ризику “курячої сліпоти”.

 Які продукти позитивно впливають на зір?

  • Включайте  в раціон  більше овочів і фруктів, особливо корисні темно-зелені овочі (шпинат, броколі, капуста) — містять лютеїн і зеаксантин, які захищають сітківку.
  • Вживайте рибу щонайменше 2 рази на тиждень, лосось, скумбрія, тунець –  джерело Омега-3 жирних кислот, які підтримують структуру сітківки й зменшують запалення.
  • Їжте горіхи та насіння – джерело  вітаміну E, білків і здорових жирів для підтримки зорових нервів.
  • Вживайте яйця – яєчні жовтки джерело зеаксантину, лютеїну, цинку й вітаміну A.

Включайте в раціон антиоксиданти:

  • вітамін C – апельсини, ківі, чорниця, броколі, який підтримує кровообіг і знижує ризик катаракти.
  • вітамін E – мигдаль, насіння соняшника, авокадо, бета-каротин (вітамін A) – морква, гарбуз, шпинат, ці речовини захищають клітини очей від ушкодження.
  • цільнозернові продукти містять цинк і вітаміни групи B, які впливають на функціонування зорового нерву.

Пийте достатньо води – це допомагає уникнути синдрому «сухого ока».

Чого краще уникати:

  • Надмірної кількості солодкого та солоного – погіршує кровообіг в очах; Смажені  і жирні продукти –  сприяють запаленню
  • Куріння і алкоголь – знижують засвоєння вітамінів.
  • Очі – це дзеркало не лише душі, а й нашого харчування.

Очі – це дзеркало не лише душі, а й нашого харчування. Правильне харчування – це як «пальне» для ваших очей. Від нього залежить, наскільки чітко ви бачите сьогодні  і як добре будете бачити завтра. Отже, щоденне споживання корисних продуктів – це найкраща інвестиція у зір! А ще нагадуємо, що регулярні огляди очей у фахівця, дотримання здорового способу життя є також вкрай важливими.

Поділитися:
Знайти