Літній період і ризики виникнення гострих кишкових інфекцій значно зростають. Як не захворіти, поради надає лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Анна Пелих.
Вживання зіпсованої їжі, використання забрудненої води та не дотримання правил особистої гігієни може призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій, спричинивши діарею, блювоту, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків.
Для того щоб уникнути захворювання, звертаємо увагу та рекомендуємо
Підтримуйте чистоту:
Мийте руки з милом і водою перед тим, як готувати їжу
Мийте руки кожного разу після відвідування туалету
Мийте ретельно усі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі
Зберігайте продукти у закритому посуді чи пакетах
Регулярно викидайте побутові та харчові відходи
Запобігайте проникненню комах та тварин до приміщень , де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти
Мийте посуд водою з мильним розчином після кожного використання
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
Відокремлюйте сир, м’ясо, птицю і морепродукти між собою та від інших харчових продуктів
Для оброблення сирих продуктів , користуйтеся окремим кухонним приладдям
Ретельно мийте обладнання та посуд після використання сирої їжі
Зберігайте їжу правильно:
Якщо можливо, зберігайте усі приготовані та швидкопсувні продукти у холодильнику
Не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника
Вживайте свіжі вимиті продукти:
Обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти
Мийте фрукти і овочі чистою (за потреби знезараженою чи кип’яченою) водою
Не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі
Не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко і сирі яйця
Будьте уважними та бережіть своє здоров’я.