У Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції з 01.06.2024 по 07.06.2024
12 червня 2024За період з 01.06.24 по 07.06.2024 року в Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції.
У літній період небезпека у вигляді гострих кишкових інфекцій (ГКІ) може багато де очікувати на нас – у морепродуктах, немитих овочах і фруктах або у забруднених водоймах.
Зазвичай ГКІ проявляються:
- Підвищенням температури тіла;
- Слабкістю;
- Болем у животі;
- Блювотою та діареєю.
Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб нагадує, як можна убезпечитись від кишкових інфекцій у всього 5 кроках:
1. Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.
3. Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.
За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря!