Усі новини

У Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції з 01.06.2024 по 07.06.2024

За період з 01.06.24 по 07.06.2024 року в Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції.

У літній період небезпека у вигляді гострих кишкових інфекцій (ГКІ) може багато де очікувати на нас – у морепродуктах, немитих овочах і фруктах або у забруднених водоймах.

Зазвичай ГКІ проявляються:

  • Підвищенням температури тіла;
  • Слабкістю;
  • Болем у животі;
  • Блювотою та діареєю.

Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб нагадує, як можна убезпечитись від кишкових інфекцій у всього 5 кроках:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря!

Поділитися:
Знайти