Ще раз нагадуємо про ботулізм. Протягом останнього тижня в місті Запоріжжі зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, один з яких зі смертельним (летальним) наслідком.
Перший випадок пов’язаний зі вживанням в їжу непатраного в’яленого ляща, який був придбаний в торгівельній мережі нашого міста. По другому випадку (летальному) епідеміологічне розслідування ще триває.
Державна установа «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадує, що:
Ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися чи зберігалися неправильно. Навіть консерви, в яких все гаразд із терміном придатності, за видом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який викликає хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені чи копчені продукти домашнього приготування, також реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у разі не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки або зберігання продукту.
Симптоми ботулізму
Порушення близького зору, поява двоїння в очах (диплопія), сильно виражена сухість в роті, важко говорити (голос стає гугнявим, тихим або пропадає), є ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. У той же час, симптоми можуть виникнути і раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4-х діб). Чим важче захворювання, тим коротший період інкубації.
Профілактика ботулізму
Щоб уберегтися від ботулізму уникайте споживання:
– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
– м’ясних та грибних консервів;
– консервів домашнього виробництва;
– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином.
Якщо у Вас з’явились симптоми ботулізму НЕГАЙНО звертайтесь до лікаря – інфекціоніста або викликайте швидку медичну допомогу. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та у більшості випадків – вчасно введеного ботулінічного антитоксину. Протиботулінічна сироватка (антитоксин) гептавалентного типів A-G є в наявності в КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» ЗОР.
Будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати!
Матеріал підготовлено відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань