Що треба знати про гострі кишкові інфекції
14 жовтня 2024
За період з 4 по 11 жовтня 2024 р. в Запорізькій області зареєстровано 58 випадків гострих кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Будьте освіченими і не нехтуйте правилами безпеки!