В Запоріжжі протягом 2025 року зареєстровано 2 випадки ботулізму. Перший випадок пов’язаний з вживанням риби в’яленої (лящ в’ялений не патраний). Другий – незвичний для нашої країни та області випадок, який до цього не фіксувався у нашому регіоні – ятрогенний ботулізм, який виникає внаслідок введення ботулотоксину при проведенні косметологічної маніпуляції.
Обом захворіли медиками була надана необхідна медична допомога, пацієнтам було введено протиботулічну сироватку.
Ботулізм – це серйозне, іноді смертельне захворювання, що вражає нервову систему, спричинене ботулотоксином. Зараження відбувається через вживання їжі, що містить токсин, часто домашнього консервування. Важливо пам’ятати, що ботулізм є відносно рідким захворюванням, але його наслідки можуть бути дуже серйозними.
Ботулотоксин вражає насамперед своєю нейротоксичною дією, що призводить до блокування нервових імпульсів. Це спричиняє параліч м’язів, що може бути використане в медицині для розслаблення м’язів, як у випадку з косметичними процедурами, так і для лікування деяких захворювань.
При потраплянні ботулотоксина з їжею у травну систему викликає тяжке отруєння та проявляється найчастіше такими симптомами як:
☛ м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
☛ сильно виражена сухість у роті,
☛ нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Ці симптоми пов’язані з паралічем м’язів, тому за підозри на ботулізм необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Слід пам’ятати, що токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду.
Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.