Усі новини

Що потрібно знати про сіль?

Сіль є не лише важливою частиною нашого раціону, але й має де-які корисні властивості для організму.

Стимулює вироблення шлункового соку, що сприяє кращому засвоєнню їжі, містить мінерали , що сприяють здоров’ю кісток і зубів.

Сіль додає смаку нашій їжі, що допомагає нам отримувати більше задоволення від харчування.

Попри всі переваги, варто вживати сіль у помірних кількостях.

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я   добова норма солі становить:

  • дорослі – не більше 5 г (≈ 1 чайна ложка);
  • діти до 1 року – сіль не додається до їжі;
  • діти 1–3 роки – до 2 г на день;
  • діти 4–6 років – до 3 г на день;
  • діти 7–10 років – до 5 г на день;
  • діти та підлітки (11–18 років) – як дорослі, до 5 г.

Надлишок солі призводить до:

  • високого артеріального тиску (гіпертонії);
  • захворювань серця та інсультів;
  • проблем із нирками;
  • затримки рідини в організмі та набряків.

Де ховається сіль?

Іноді ми навіть не помічаємо, скільки солі вживаємо! Вона є не тільки в стравах, які ми готуємо вдома, але  й у продуктах харчування, які ми  купуємо. Це піца та фастфуд, ковбаси, сосиски, сир, чіпси та снеки, в яких відчувається солений присмак, зловживання ними  може нашкодити організму.

Як впливати  на оптимальне споживання солі?

  • Готуйте  їжу вдома та контролюйте вживання  нормованої  кількості солі;
  • використовуйте натуральні спеції та трави для покращення смаку страв;
  • читайте маркувальні ярлики на продуктах харчування  та обирайте продукти з низьким вмістом солі;
  • зменшуйте споживання продуктів із переробленого м’яса (ковбаси, сосиски,  бекони та інш), фастфуди.
  • вживайте   більше різноманітних  овочів та фруктів.

Поради для збереження здоров’я.

Знизивши вживання солі можна покращити свій  стан здоров’я, а саме:

  • запобігти підвищенню  артеріального  тиску, що зменшує  ризик гіпертонії,
  • серцево-судинних захворювань, хвороб нирок;
  • зменшити кількість води ,яка  може затримуватися в організмі та призводити до набряків; .
  • важливо використовувати йодовану сіль, щоб запобігти йододефіцитним захворюванням;
  • менше солі в їжі  допомагає краще відчувати природний смак продуктів, що сприяє здоровішому харчуванню.

Пам’ятайте –  необхідно  знайти золотий баланс у споживанні солі!

Нехай ваша їжа буде смачною та корисною, дотримуйтесь помірності, адже як надлишок, так і нестача солі можуть впливати на самопочуття. Будьте здорові!

Поділитися:
Знайти