Що потрібно знати про сіль?
10 березня 2025
Сіль є не лише важливою частиною нашого раціону, але й має де-які корисні властивості для організму.
Стимулює вироблення шлункового соку, що сприяє кращому засвоєнню їжі, містить мінерали , що сприяють здоров’ю кісток і зубів.
Сіль додає смаку нашій їжі, що допомагає нам отримувати більше задоволення від харчування.
Попри всі переваги, варто вживати сіль у помірних кількостях.
За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я добова норма солі становить:
- дорослі – не більше 5 г (≈ 1 чайна ложка);
- діти до 1 року – сіль не додається до їжі;
- діти 1–3 роки – до 2 г на день;
- діти 4–6 років – до 3 г на день;
- діти 7–10 років – до 5 г на день;
- діти та підлітки (11–18 років) – як дорослі, до 5 г.
Надлишок солі призводить до:
- високого артеріального тиску (гіпертонії);
- захворювань серця та інсультів;
- проблем із нирками;
- затримки рідини в організмі та набряків.
Де ховається сіль?
Іноді ми навіть не помічаємо, скільки солі вживаємо! Вона є не тільки в стравах, які ми готуємо вдома, але й у продуктах харчування, які ми купуємо. Це піца та фастфуд, ковбаси, сосиски, сир, чіпси та снеки, в яких відчувається солений присмак, зловживання ними може нашкодити організму.
Як впливати на оптимальне споживання солі?
- Готуйте їжу вдома та контролюйте вживання нормованої кількості солі;
- використовуйте натуральні спеції та трави для покращення смаку страв;
- читайте маркувальні ярлики на продуктах харчування та обирайте продукти з низьким вмістом солі;
- зменшуйте споживання продуктів із переробленого м’яса (ковбаси, сосиски, бекони та інш), фастфуди.
- вживайте більше різноманітних овочів та фруктів.
Поради для збереження здоров’я.
Знизивши вживання солі можна покращити свій стан здоров’я, а саме:
- запобігти підвищенню артеріального тиску, що зменшує ризик гіпертонії,
- серцево-судинних захворювань, хвороб нирок;
- зменшити кількість води ,яка може затримуватися в організмі та призводити до набряків; .
- важливо використовувати йодовану сіль, щоб запобігти йододефіцитним захворюванням;
- менше солі в їжі допомагає краще відчувати природний смак продуктів, що сприяє здоровішому харчуванню.
Пам’ятайте – необхідно знайти золотий баланс у споживанні солі!
Нехай ваша їжа буде смачною та корисною, дотримуйтесь помірності, адже як надлишок, так і нестача солі можуть впливати на самопочуття. Будьте здорові!