Усі новини

Профілактика сальмонельозу

Ви повинні пам’ятати, що з настанням теплої пори року зростає ризик виникнення кишкових інфекцій. Однією з таких є сальмонельоз.

Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи.

Збудник сальмонельозу – бактерія Salmonella  Ці бактерії надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі. Інфікування відбувається через продукти харчування, першочергова роль належить м’ясо-молочним та рибним продуктам. Джерелом можу бути вода та брудні руки.

Симптоми сальмонельозу:

Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з’являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з’являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

Щоб запобігти інфікуванню на сальмонельоз, необхідно дотримуватися простих правил:

  • Ретельно мити руки з милом після контактів з тваринами, приходу з вулиці, до початку приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету.
  • Мити дитячі іграшки та соски після їх падіння на підлогу.
  • Дотримуватися правил зберігання харчових продуктів. Повинні дотримуватися не тільки терміни, але правила «товарного сусідства» в холодильнику.
  • Не купувати продукти на стихійних ринках.
  • Дотримуватися правил термічної обробки.
  • Ретельно мити овочі, фрукти та зелень.
  • Готувати яйця шляхом відварювання (не менше 5 хвилин) або обсмажувати з двох сторін, та не пити сирі яйця.
  • Користуватися окремими обробними дошками й ножами для сирого м’яса і риби. Ретельно їх мити та обдавати окропом.
  • Проводити,при необхідності, своєчасну обробку проти мух та тарганів.

Бережіть своє здоров’я.

Поділитися:
Знайти