Усі новини

Про ризики розповсюдження черевного тифу

Під час війни значно погіршуються умови дотримання особистої гігієни, як наслідок поширюються інфекційні захворювання. Про підвищений ризик розповсюдження черевного тифу в умовах військових дій розповідає лікарка-епідеміолог відділу готовності та реагування на надзвичайні ситуації Вілена Дубовик у наступному матеріалі.

Внаслідок бойових дій в Запорізькій області є підвищений ризик розповсюдження черевного тифу. Поширенню захворювання сприяють бомбардування з руйнуванням систем водопостачання та каналізації, що ускладнює доступ до чистої води та призводить до використання забруднених джерел водопостачання. Під час військових конфліктів порушуються умови дотримання особистої гігієни, що також може привести до контамінації харчових продуктів та води збудником черевного тифу. Погіршує ситуацію відсутність доступу до кваліфікованої медичної допомоги, лікувальних та профілактичних засобів.

Збудник черевного тифу віднесений до біоагентів групи В. Збудник захворювання – сальмонела тифі, помірно стійка в зовнішньому середовищі, здатна розмножуватися в харчових продуктах  при певних умовах. Швидко гине при нагріванні, чутлива до дезінфекційних засобів.

Джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій. Інкубаційний період захворювання складає від 7 до 25 діб, залежно від дози збудника, яка потрапила в організм. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, зараження відбувається при вживанні інфікованої води або їжі.

Основні симптоми хвороби – загальні ознаки інтоксикації: загальна слабкість, швидка стомлюваність, загальмованість, головний біль, лихоманка до 39-40С, біль в животі. В залежності від стадії хвороби приєднуються проноси та запори. Характерні брадикардія, гіпотонія. До 7-8 дня хвороби з’являється характерний висип на шкірі грудної клітки та живота.

Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може привести до виникнення небезпечних та фатальних ускладнень – перфорація кишечника, кишкова кровотеча, інфекційно-токсичний шок, пневмонія, міокардит.

Запорукою благополучної епідеміологічної ситуації по черевному тифу та іншим кишковим інфекціям є дотримання санітарно-епідеміологічних норм при функціонуванні систем водопостачання та каналізації, використання питної води та харчових продуктів з гарантованих джерел. В умовах поширення захворюваності за епідемічними показниками проводять вакцинацію визначених контингентів, приймають заходи щодо своєчасного виявлення хворих та носіїв інфекції.

Як захистити себе та інших від кишкових інфекцій під час надзвичайної ситуації? Про правила безпечного вживання води читайте у наших попередніх дописах:
http://surl.li/soopom, http://surl.li/akxvik

 

 

 

 

Поділитися:
Знайти