Поради, як не отруїтися під час святкового застілля
25 грудня 2024
Зимові свята, зустрічі з рідними за сімейними обідами, і, на жаль, смачні застілля не рідко супроводжуються харчовими отруєннями. Тож, як не перетворити приємні спогади на неприємності, читайте у нашому наступному дописі.
Як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами, нагадуємо: отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти: сирі яйця, непастеризоване молоко, домашня консервація, сирі м’ясо, риба та морепродукти, м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками), кондитерські вироби з кремом.
П’ять порад, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
- Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищайте кухонні поверхні та приладдя.
- Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
- Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
- Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
- Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
Смачних вам та здорових зустрічей!