Організація здорового харчування школярів
16 жовтня 2024
Правильно організоване харчування школярів є складовою частиною їх здоров’я. Раціональне харчування сприяє гармонійному фізичному і психологічному розвитку, підвищенню імунних сил дитячого організму. Дитячий вік характеризується високою швидкістю росту і розвитку, що потребує повноцінного, збалансованого харчування, забезпечення організму, що росте, достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів. Їжа повинна бути не тільки корисною, а ще й смачною та різноманітною. Звичка споживати здорову їжу допомагає запобігти карієсу, залізодефіцитній анемії та іншим проблемам зі здоров’ям, а також знизити ризик розвитку неінфекційних захворювань у старшому віці (захворювання шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету 2 типу, гіпертонічної хвороби, ожиріння, серцево-судинних захворювань, раку та інсульту).
З 1 вересня 2021 року набули чинності норми харчування та Порядок організації харчування дітей у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, затверджені постановою КМ України від 24.03.2021 року №305.
Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків; не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають у своєму складі велику кількість солі, цукру, а також містять консерванти, що суперечить принципам здорового харчування. Зменшені норми споживання хліба та картоплі, натомість збільшена кількість споживання молока і кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми споживання рослинної олії та вершкового масла.
Сучасний школяр повинен їсти не менше 4 разів на день, причому на сніданок, обід та вечерю обов’язково мають бути гарячі страви. Меню повинно бути різноманітним, а страви свіжоприготовленими та складатися з натуральних продуктів. Батьки мають привчити дитину снідати вдома. Найкращим сніданком може бути каша на воді або на молоці, хліб з вершковим маслом та шматочком твердого сиру. Обід дитини повинен традиційно містити першу і другу страви. Для полуденку підійдуть фрукти, ягоди, соки. Вечеря має бути простою, обов’язково містити тваринний білок (наприклад м’ясо курки), а також овочі. Перед сном дитина може випити склянку молока чи кефіру. Не забувайте регулярно пити воду. Для того, щоб бути здоровим обов’язково треба щоденно вживати достатню кількість питної води. Протягом доби, навіть перебуваючи в стані спокою, організм втрачає близько 1,5 літрів рідини. У спекотні літні дні, під час фізичного навантаження або інтенсивних занять спортом ця цифра збільшується. Слід пам’ятати, що потреба у воді у дітей може відрізнятися, все індивідуально. Як орієнтир можна використовувати наступну формулу – 30-40 мл на кілограм маси тіла. Вода сприяє виведенню токсинів і очищенню організму, необхідна для нормальної терморегуляції. Крім того, вода знімає стрес і допомагає позбутися тривожного стану, а також покращує травлення, допомагає контролювати власну вагу. При недостатньому споживанні рідини знижується швидкість обмінних процесів, страждає мозок, порушується робота внутрішніх органів і систем.
Дотримуйтесь таких рекомендацій та будьте здорові!
Лікар з гігієни дітей та підлітків ВП «Запорізький відділ ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» Лариса Ульяник.