Усі новини

Наші наукові досягнення

Фахівці ДУ «Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України», за підтримки генерального директора Тараса Тищенка, давно й плідно працюють з науковцями Запорізького медико-фармацевтичного університету.

Результатом спільної роботи стала стаття за авторством фахівців Центру кандидата медичних наук  Костенецького М.І., Трусевича І.Л., Борцової  М.В. і науковця університету доцента, кандидата медичних наук Куцак А.В. «Оптимізація пробопідготовки для визначення 90Sr  у харчових продуктах», що опублікована в цитованому журналі «Довкілля і здоров’я », 2024 р., №2, с.45-47.

Стаття присвячена питанню оптимізації радіологічних досліджень харчових продуктів на етапі підготовки проб для дослідження.

Справа в тому, що радіологічні дослідження харчових продуктів потребують значних ресурсів, особливо при первинній обробці проб, так званого концентрування .

Автори зробили розрахунки, які показали можливість здійснювати спектрометричні вимірювання  90Sr в деяких продуктах без концентрування, в нативному вигляді. Таких продуктів виявилось 17 з 50 груп продуктів харчування, наведених в чинних державних нормативах.

Дослідження певної кількості проб харчових продуктів в нативному вигляді дозволяє заощадити час, підвищити продуктивність спектрометра та іншого лабораторного обладнання та скоротити витрати на здійснення досліджень, що дуже важливо в умовах воєнного часу.

Таку методику розрахунків можна використовувати у будь-якій радіологічній лабораторії з урахуванням параметрів спектрометричних приладів, якими вона користується.

Вітаємо команду співавторів, пишаємося вашими науковими досягненнями!

 

Поділитися:
Знайти