Мікотоксини. Небезпека харчових мікотоксикозів
19 липня 2024
Проблема грибкових захворювань має особливе значення у всьому світі. Внаслідок знищення бактерійних форм виникла біологічна ніша, яку успішно заповнюють мікроскопічні патогенні гриби.
Про токсини, що виробляються пліснявими грибами, та їх небезпеку розповідає лікар-лаборант- гігієніст токсикологічної лабораторії Тетяна Коваль.
Мікотоксини (від грец. Mykes – грибки, toxicon – отрута) – це токсини, що виробляються пліснявими грибами. Вони складають серйозну небезпеку для здоров’я людини – здатні викликати мутації, онкологічні захворювання та викликають специфічні захворювання – мікотоксикози.
Мікотоксикози – це отруєння, викликані токсичними мікроскопічними грибами. Причиною таких отруєнь може бути споживання продуктів уражених цими грибами. Мікотоксикози можуть бути як гострими, так і хронічними. Серед найбільш небезпечних та найрозповсюджених мікотоксинів є афлотоксини.
Афлотоксини – до цієї групи належать близько 15 мікотоксинів, які продукують гриби Aspergillus flavus та Aspergillus parasiticus – основні забруднювачі харчових продуктів. Афлатоксини термостабільні і практично не руйнуються при звичайній технологічній та кулінарній обробці до 200° С і вище.
Афлатоксини розвиваються в горіхах арахісу, арахісовому борошні, арахісовій олії, а також у бобових і олійних культурах, зернах какао і кави, горіхах, в чаї, молоці, м’ясі та ін. Забруднення афлатоксинами може відбуватися при несприятливих умовах росту рослин та зберіганні при підвищеній температурі і вологості. З зараженим кормом афлатоксини надходять в організм тварин і їх залишкова кількість виявляється в м’ясі, молоці, яйцях.
Гігієнічними нормативами строго регламентується вміст деяких мікотоксинів: афлатоксину B1 в продовольчій сировині та харчових продуктах рослинного походження. Присутність мікотоксинів у продовольчій сировині та харчових продуктах, призначених для дитячого та дієтичного харчування, не допускається.
Визначити наявність мікотоксинів можна тільки за допомогою лабораторного обладнання. Токсикологічна лабораторія ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» проводить дослідження на наявність мікотоксинів афлатоксин В1, афлатоксин М1, дезоксініваленол (вомітоксин), зеараленон, Т -2 токсин, охратоксин А, патулін в сировині сільськогосподарських культур, кормах, овочах і фруктах, продуктах харчування тваринного походження.
Контакти для звернень:
Відділ організації та забезпечення лабораторних досліджень тел.: (061) 702-34-45, 702-35-08, [email protected]