Менше солі в раціоні – нижчий ризик інсульту?
29 жовтня 2025
Мозок страждає через… сіль. Звучить несподівано, але саме надлишок солі у раціоні є одним із факторів, що підвищують ризик інсульту.
У Всесвітній день боротьби з інсультом розбираємось, як це пов’язано, де правда, а де міф, і як змінити харочві звички заради здоров’я разом з експерткою Ларисою Міщенко — завідувачкою відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска.
1. Ми можемо впливати на головний чинник ризику інсульту — артеріальну гіпертензію.
✅ Правда. Підвищений артеріальний тиск є головним фактором ризику інсульту, але ми можемо на це впливати простими кроками: збалансоване харчування, зокрема обмеження солі на добу до 5 г, регулярна фізична активність, відмова від тютюну й алкоголю, контроль ваги тіла. Якщо гіпертонію встановлено, то до заходів модифікації способу життя лікар призначить ліки для зниження тиску.
2. Зменшення споживання солі — це простий і ефективний спосіб профілактики інсульту.
✅ Правда. ВООЗ рекомендує споживати на добу до 5 грамів солі для дорослих (не більше 1 чайної ложки). Українці ж натомість споживають удвічі більше — в середньому 12,6 г. Дослідження показують, що зменшення споживання солі допомагає знизити артеріальний тиск, а отже — зменшити ризик інсульту.
3. Якщо є ризик інсульту, потрібно повністю відмовитись від солі.
❌ Ні. Важливо поступово зменшувати сіль в раціоні, а не відмовлятись взагалі. Організму потрібна певна кількість натрію, з якого сіль складається. Споживання натрію треба зменшити принаймні до 2300 мг на добу, що орієнтовно дорівнює 5 г солі на добу. Якщо у вас є серцево-судинні захворювання, проконсультуйтесь з лікарем, яка щоденна кількість солі є оптимальною для вас.
4. Зниження споживання солі до 5 грамів на добу може дорівнювати дії одного препарату для зниження артеріального тиску.
✅ Правда. Такий ефект доведений у багатьох дослідженнях.
5. Більшість солі ми додаємо під час приготування їжі.
❌ Ні. 75% солі, яку ми споживаємо за добу, припадає на магазинні продукти та фастфуд, і лише 25% — з сільнички на столі. Тож навіть без додаткового підсолювання ми часто перевищуємо норму.
6. Люди, які не мають підвищеного тиску, можуть споживати скільки завгодно солі.
❌ Ні. Надлишок солі в раціоні сприятиме розвитку гіпертензії навіть у здорових людей. У нормі натрій, з якого складається сіль, підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульт, інфаркт та серцевої недостатності.
Крім високого артеріального тиску, факторами ризику інсульту є малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих залежностей (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові, ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя можна значно знизити ризик інсульту.
Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!