Багатьом людям до вподоби посмакувати корисними стравами із річкової риби – вареної, смаженої, запеченої, копченої, солоної. Але є поціновувачі і сирої риби. Саме сира риба, або недостатньо термічно оброблена, а також малосольна риба, ікра, приготована в домашніх умовах, можуть стати причиною багатьох небезпечних паразитарних хвороб людини.
Наприкінці 2023 року у двох мешканців нашої області були виявлені гельмінтози, пов’язані з вживанням риби.
У одного хворого, при проходженні ним профілактичного медичного огляду, діагностували опісторхоз (збудник – плеский гельмінт, листовидної форми, до 1 см, який оселяється на десятиліття в протоках печінки, підшлункової залози, жовчному міхурі, викликаючи розлади їх функцій). У другого хворого, який самостійно звернувся до паразитологічної лабораторії ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» для обстеження, запідозривши у себе захворювання на гельмінти по симптоматиці ( метеоризм, наявність у випорожненнях білих стрічок по типу лапші), виявили дифілоботріоз (збудник – широкий лентець, плеский гельмінт, до 15 м довжиною, який «мешкає» у кишківнику).
Збудники опісторхозу і дифілоботріозу мають однаково складний шлях розвитку, який може завершитись лише у прісноводних водоймах за наявності певних видів рачків, молюсків та риб, що виконують роль проміжних хазяїв. В межах України осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях, осередки дифілоботріозу – в дельтах Дунаю, в межах Кременчугського та Каховського водосховищ, створених на Дніпрі.
Джерелом обох захворювань є заражені рибоїдні ссавці (собаки, коти, свині, лисиці тощо), в тому числі і хвора людина, яка заражається опісторхозом при недотриманні правил вживання риби коропових порід – лящ, язь, плотва, червонопірка, єлець, сазан , а зараження дифілоботріозом відбувається через хижих риб – щука, окунь, йорж, форель. У нашому випадку хворий на дифілоботріоз споживав малосольну ікру щуки власного приготування, виловлену в Каховському водосховищі навесні 2023 року.
При потраплянні збудника в організм людини він починає виділяти яйця з випорожненнями: при опісторхозі – через 2 тижні, при дифілоботріозі – через 4 тижні.
Захворювання на дифілоботріоз, так як і на опісторхоз мають тривалий хронічний перебіг (10-20 і більше років).
При дифілоботріозі, у тонкому кишківнику людини паразитує стрічковий гельмінт до 20 м довжиною – лентець широкий, тіло якого складається із 4 000 члеників. За добу він виділяє до 1 млн яєць, які при потраплянні в водойми призводять до зараження риби. В організмі хворого одночасно може перебувати декілька гельмінтів, як результат – виникає кишкова непрохідність. Захворювання супроводжуєтьсяскаргами на слабкість, сонливість, зниження працездатністі, дратівливість, запаморочення, розлади з боку травної системи (болі у животі, нудота, блювання, рідкі випорожнення або закреп, метеоризм, підвищення апетиту) та у важких випадках – анемія, оніміння кінцівок. Іноді у випорожненнях з’являються фрагменти гельмінту.
При опісторхозі у жовчних протоках хворого паразитує невеликий, до 12 мм, плеский, листкоподібний гельмінт- котячий двовустець, викликаючи розлади функції жовчного міхура, печінки та підшлункової залози. Можлива наявність одномоментно сотень гельмінтів. За добу 1 статевозрілий гельмінт виділяє близько тисячі яєць, здатних при потраплянні у водойми викликати зараження гідробіонтів. Клінічні прояви хвороби залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, підвищується температура тіла, з’являються слабкість, біль у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи на шкірі, в крові – еозинофілія. У хронічній фазі турбує головний біль, запаморочення, біль у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту тощо.
Прогноз захворювання при дифілоботріозі та опісторхозі, за умови своєчасної діагностики та лікування, зазвичай сприятливий. Тому, необхідно своєчасно діагностувати ці паразитарні захворювання!
Оскільки усі клінічні прояви хвороб є неспецифічними, найбільш достовірним підтвердженням діагнозу дифілоботріозу та опісторхозу є виявлення яєць цих гельмінтів в біологічному матеріалі (випорожненнях) при проведенні паразитологічного копроовоскопічного дослідження.
Не ризикуйте своїм здоров’ям! Дотримуйтесь заходів особистої профілактики, які полягають в наступному:
– не їжте сирої риби, перед ужитком вона підлягає термічній обробці (варити або смажити потрібно не менше 20 хвилин);
– не споживайте малосолону рибу, ікру щуки (засол 14% солі від маси риби протягом 14 днів обеззаражує продукт).
Чи є у вас паразити, дізнатись допоможе паразитологічна лабораторія відділу дослідження біологічних факторів.
Сучасний рівень оснащеності, високопрофесійні фахівці та впроваджена система якості дозволяють забезпечити високий рівень достовірності проведення паразитологічних та ентомологічних досліджень.
Контакти для звернень: Відділ організації та забезпечення лабораторних досліджень тел.: (061) 702-34-45, 702-35-08, [email protected]
Матеріал підготувала завідувач паразитологічної лабораторії Ольга Зарудна