Усі новини

Дератизація – спосіб боротьби з інфекційними захворюваннями

Дератизація є одним із суттєвих способів боротьби з інфекційними захворюваннями шляхом винищування гризунів (щурів, мишей, полівок) – носіїв і джерел багатьох інфекційних хвороб (чуми, туляремії, лептоспірозу та ін). Вона має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни завдають великої шкоди сільському господарству, знищуючи посіви, пошкоджуючи зелені насадження, сади, і наносять інший економічний збиток в побуті.

Гризуни є переносниками таких небезпечних інфекційних захворювань як туляремія, гепатит, тиф, чума, лептоспіроз. Крім цього, розселившись на об’єкті, гризуни наносять істотний економічний збиток, перегризаючи проводку, завдають шкоди товарам, що зберігаються на складах.

Для знищення гризунів-переносників збудників інфекційних захворювань людини і тварин використовують хімічний, механічний і біологічний методи.

Хімічний: використання отруєної приманки. Сутність хімічного методу полягає в отруєнні гризунів отруйними речовинами – ратицидами. Ефективним є використання ратицидів на основі антикоагулянтів єратиндан, бродівіт, бродіфакум та ін. Газову дератизацію застосовують переважно для винищування гризунів на морських суднах, у залізничних вагонах, літаках і в польових умовах.

Фізичний передбачає знищення гризунів з використанням генераторів ультразвукових коливань.

Механічний спосіб полягає в застосуванні різних капканів, пасток, мишоловок, вершей , клейових площадок та ін.

Біологічний передбачає знищення гризунів:

а) шляхомзараження інфекцією, небезпечної тільки для гризунів;

б) використання біологічних ворогів гризунів (котів, їжаків тощо).

Своєчасно та грамотно проведені профілактичні та протиепідемічні заходи з дератизації дозволять Вам забезпечити належний санітарний та протиепідемічний стан об’єкта, попередити виникнення інфекційних хвороб, заощадити матеріальні витрати на локалізацію та ліквідацію наслідків шкоди, яка завдається інфекційними хворобами та гризунами.

Підготувала лікар-дезінфекціоніст вищої категорії відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Тетяна Богданова

 

Поділитися:
Знайти