Де знаходиться підступний цукор?
11 липня 2025
Більшість з нас споживає більше цукру, ніж це безпечно для здоров’я. Ситуація ускладнюється тим, що він міститься практично у всіх готових продуктах, а порахувати його кількість не завжди можливо.
Ось перелік продуктів, від яких не очікуєш високого вмісту цукру, хоча він там вдало ховається:
Знежирені йогурти.
Нестачу жиру компенсовує додаткова порція цукру. Краще обирати звичайний йогурт без наповнювачів, а вдома самостійно додавати до нього солодкі фрукти і ягоди.
Фруктові соки.
Концентрація глюкози і фруктози та відсутність клітковини, яка б уповільнювала їхнє всмоктування, робить ці напої солодким вибухом всередині організму. Цільні фрукти — завжди краще рішення, ніж сік із них.
Алкогольні напої.
Алкоголь калорійний сам по собі, а деякі його види обов’язково підсолоджуються доданим цукром для кращого смаку.
Соуси.
Здавалося б, такі невеличкі додатки до страв, як кетчупи, соуси чилі чи томатні заправки, не здатні вплинути на рівень цукру. Однак це не так – приблизно в одній столовій ложці соусу буде одна чайна ложка доданого цукру.
Пам’ятайте також, що, відповідно до рекомендацій ВООЗ, доросла людина в середньому має споживати не більше ніж 50 г доданого цукру на день, а ще ліпше – не перевищувати 25 г на добу. Дітям до трьох років краще не споживати доданий цукор взагалі.