Чим небезпечний ботулізм?
11 травня 2024Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб застерігає: Ботулізм — це важке харчове отруєння, що може закінчитися смертельно.
Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані в’ялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування з м’яса, риби, овочів, грибів.
Через 12-36 годин після потрапляння токсину з’являються симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати; зір – нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима.
Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів.
Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.
Відмовтеся від в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консервів та грибів. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.
У минулому році в Запорізькій області зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, три з яких, закінчилися летально. Фактором захворювання послугувало вживання маринованих грибів та копченої риби.
У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря!