Усі новини

Аналіз захворюваності на гострі кишкові інфекції у Запорізькій області з 12.08.24 по 16.08.2024 року

За період з 12.08.24 по 16.08.2024 року в Запорізькій області зареєстровано 65 випадків гострих кишкових інфекції. Захворюваність ГКІ на 33 тижні зареєстрована на трьох адміністративних територіях:
– м. Запоріжжя – 59 випадків,
– Запорізький район – 5 випадків,
– Вільнянський район – 1 випадок.

Спалахів гострих кишкових інфекції не зареєстровано.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
    2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
    3. Ретельно готуйте їжу:
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.
    4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
    5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Обов’язково звертайтеся до лікаря за ознаки симптомів ГКІ, не нехтуйте своїм здоров’ям!

Поділитися:
Знайти