Усі новини

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням: результати досліджень

Харчування людини безпосередньо впливає на тривалість життя та стан її здоров’я. Дотримання збалансованої дієти, повноцінне в кількісному та якісному відношенні харчування забезпечує нормальний розвиток організму, сприяє збереженню здоров’я та підвищує стійкість до несприятливих факторів навколишнього середовища. Натомість нездорове харчування суттєво впливає на скорочення тривалості життя та є науково доведеним фактором ризику розвитку багатьох неінфекційних захворювань.

Дисбаланс між споживанням енергії з їжею та її витратою може призвести до появи надмірної маси тіла, а у важких випадках до розвитку ожиріння.

Ожиріння – це хронічне захворювання, яке обумовлено комплексом поведінкових, психосоціальних факторів, генетичною схильністю, впливом факторів навколишнього середовища. Ожиріння може підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу та мати негативні наслідки для стану опорно-рухового апарату, репродуктивної системи, а також підвищувати ризик розвитку деяких видів раку. Ожиріння суттєво впливає якість життя, зокрема сон і рухливість.

У 2024 році за ініціативи генерального директора ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» Тараса Тищенка було проаналізовано результати дослідження щодо обізнаності населення Запорізької області про фактори ризику, пов’язані з нездоровим харчуванням та надмірною вагою, яке проводилось фахівцями Центру. Дослідження проводилось шляхом опитування декларантів 18 закладів охорони здоров’я під час прийому у сімейного лікаря та за допомогою онлайн-анкетування. Всього у дослідженні взяли участь понад 2500 осіб віком від 18 років.

Висновки проведеного анкетування демонструють, що майже половина анкетованих (48,3%) мали надмірну вагу або страждали на ожиріння, причому більше чоловіки (54,7%), аніж жінки (44,9%). Підвищений та високий ризик абдомінального ожиріння мали більше половини анкетованих жінок (31,3% та 34% відповідно) та чоловіків (29% та 28,8% відповідно); причому у більшій кількості жінки (65,3% сумарно), ніж чоловіки (57,8%).

Таким чином можна констатувати, що проблематика надмірної маси тіла та ожиріння є актуальною для громадського здоров’я на рівні регіону та потребує особливої уваги з боку суспільства.

Запорукою для запобігання розвитку хронічних захворювань та підтримки гарного самопочуття є виконання простих рекомендацій щодо активного здорового способу життя:

  1. Прагніть споживати адекватну кількість калорій з їжею для задоволення власних потреб в енергії та основних харчових речовинах. Намагайтесь дотримуватись оптимального режиму харчування;
  2. Намагайтесь більше рухатись і займайтеся фізичною активністю 30 і більше хвилин на день;
  3. Споживайте щодня достатню кількість корисних харчових продуктів: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів;
  4. Уникайте харчових продуктів та страв із значним вмістом солі, цукру та надмірним вмістом жиру;
  5. Пийте достатньо рідини, обирайте напої, які не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь або обмежте його споживання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися:
Знайти