Усі новини

10 продуктів якими можна “заїдати” стрес

На жаль, не існує секретної страви, яка б могла зняти стрес. Але їжа точно може допомогти з ним боротися. Проте ці продукти не мають жодного відношення до піци, бутербродів із ковбасою, морозива чи будь-якої іншої їжі, якою люди нерідко “заспокоюють” нерви.  Поговоримо про корисні продукти, які здатні позитивно впливати на нервову систему.

 

Субпродукти

Субпродукти на кшталт печінки, сердець, нирок та інших органів тварин — це джерело вітамінів групи В — особливо В12, В6, рибофлавіну (В2) та фолієвої кислоти (В9), — які необхідні для контролю стресу.

Вітаміни групи В беруть активну участь у виробництві нейромедіаторів — дофаміну й серотоніну, — які допомагають регулювати настрій і покращувати його. Всього один шматочок (85 грамів) яловичої печінки забезпечує  понад 50% добової норми вітаміну B6 і фолієвої кислоти, понад 200% рибофлавіну й понад 2000% вітаміну B12.

Яйця

Яйця містять вражаючий перелік поживних речовин, які потрібні для здорової реакції на стрес: вітаміни, мінерали, амінокислоти та антиоксиданти. Особливо цінний в їхньому складі — холін, також відомий як вітамін В4. Він вважається важливою речовиною, що відповідає за здоров’я мозку в цілому, і, як демонструють дослідження на тваринах, захищає від стресу.

До речі, В4 також міститься у субпродуктах, капусті, сої та шпинаті.

Жирна риба

Жирна риба (наприклад, лосось, скумбрія, сардини, форель та оселедець) багата ненасиченою жирною кислотою омега-3, яка впливає на когнітивні функції та психічнє здоров’я. Такі продукти, своєю чергою, містять альфа-ліноленову кислоту (ALA), яка забезпечує дві інші незамінні жирні кислоти: ейкозапентаєнову кислоту (EPA) й докозагексаєнову кислоту (DHA). Вони регулюють нейромедіатори, зменшують запалення й сприяють здоровій роботі мозку.

Рекомендується вживати 2-3 порції жирної риби на тиждень, але не більше, адже дисбаланс омега-3-6-9 може збільшити схильність до розладів настрою, наприклад, тривожності.

Петрушка

Петрушка — локальний суперфуд. Вона насичена каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами. Всі вони — антиоксиданти, тобто сполуки, які нейтралізують вільні радикали (нестабільні молекули) й захищають від оксидативного стресу (не плутати зі звичайним стресом: оксидативний стрес — хімічний процес, що призводить до пошкодження або загибелі клітин внаслідок окислення).

Оксидативний стрес вчені пов’язують з багатьма захворюваннями, включно з психічними розладами — депресією та тривогою. Дослідження показують, що дієта, багата на антиоксиданти, може допомогти запобігти  стресу та тривожності, а також зменшити  запалення, яке часто зустрічається у людей із хронічним стресом.

Часник

Часник містить багато сполук сірки, які сприяють підвищенню рівня глутатіону. Цей антиоксидант стоїть  у першій ліній захисту організму від стресу. Деякі дослідження на тваринах вказують , що він вміє зменшувати симптоми тривоги та депресії.

Тахіні

Тахіні — це кунжутна паста, яка є чудовим джерелом амінокислоти L-триптофану. Вона бере участь в синтезі нейромедіаторів дофаміну та серотоніну, які покращують настрій.

Насіння соняшнику

Соняшникове насіння є класним джерелом вітаміну Е, магнію, марганцю, селену, цинку, вітамінів групи В і міді. А ці поживні речовини гарно показують себе в боротьбі зі стресом.

Броколі

Дієта, багата хрестоцвітними овочами (наприклад, броколі чи цвітною капустою), може знизити ризик розвитку деяких видів раку, серцевих захворювань  та психічних розладів, включно з депресією .

Хрестоцвітні овочі містять велику кількість магнію, вітаміну С і фолату, які, як показують деякі дослідження ефективно борються з симптомами депресії. Броколі також багата сульфорафаном — сполукою сірки, яка має нейрозахисні властивості й  може надавати заспокійливий і антидепресивний ефект.

Ромашка

Є гіпотеза, що чай з ромашки та ромашковий екстракт сприяють спокійному сну та зменшують симптоми тривоги й депресії.

Чорниця

Ці ягоди мають високий вміст флавоноїдних антиоксидантів, які надають потужну протизапальну та нейропротекторну дію. Вони можуть допомогти  зменшити запалення, пов’язане зі стресом, і захистити від пошкодження клітин нервової системи.

Ба більше, дослідження показали, що вживання продуктів, багатих флавоноїдами, може підвищити настрій.

Проте варто пам’ятати: їжа — це не ліки, хоча вона може зменшити вплив стресу на організм і зміцнити здоров’я. Тому, коли хочеться “заїсти стрес”, то краще нехай це буде щось із цього списку.

Джерело: Бережи себе

Поділитися:
Знайти